HVAD KAN FYSIURGISK HUNDETERAPI GØRE FOR DIN HUND?


Fysiurgisk hundeterapi dækker sig over massage, kranio sakral terapi, ledmobilisering og genoptræning.

HVORDAN FOREGÅR EN FYSIURGISK KONSULTATION?


Der vil være nogle forskellige ting man skal igennem på den 1. konsultation for at spore sig ind på problematikken.  • Info omkring hunden (Alder, hvad bliver den brugt til, hvad har ejer været OBS på osv.)
  • Ganganalyse (F.eks. Hvad siger bevægelserne om hunden, går den ligevægtig på begge sider)
  • Muskelanalyse (F.eks. Hvad siger musklerne om hunden, er der nogle muskler der er større i den ene side end den anden)
  • Palpation (Her bliver der mærket efter temperatur, spændinger, hårdheder osv.)

Ud fra disse 4 parameter har man et bedre overblik over hvor problematikken ligger og man kan derefter gå i gang med massage, kranio sakral terapi, ledmobilisering eller evt. laserterapi. Det kan være meget forskelligt hvilke terapiformer der passer til den enkelte hund og problematik, og de fleste gange bliver det en blanding af det hele for at nå målet.

HVORDAN KAN FYSIURGISK HUNDETERAPI FOREBYGGE SKADER?


Hvis man forestiller sig at man selv har ondt i ryggen – hvordan går I så selv på benene? Vi har det med at kompensere hvis der er noget der gør ondt eller har sat sig fast. Det samme gør hunden. Man vil derfor kunne se at en hund der eksempelvis har lavet noget med den ene skulder og derved fået nogle spændte og ømme muskler. Så vil hunden kompenserer og derved slide den ”raske” skulder for meget. Det vil kunne betyde at den ”raske” skulder får nogle langvarende problemer.

Ved at man holder sundhedstjek ved lige vil disse problemer kunne rettes op inden at hunden kompenserer så meget at den også for ondt andre steder. Man vil derfor kunne forebygge længerevarende skader ved at få tjekket sin hund igennem.

HVORNÅR KAN FYSIURGISK TERAPI HJÆLPE DIN HUND


Indskrænket bevægelse


Muskelspændinger


Stivhed


Manglende evne til at udføre en bestemt øvelse


Genoptræning efter skade


Vedligeholdelse


Adfærdsændringer/problemer


-

-

-

-

-

-

-

HVORNÅR KAN FYSIURGISK TERAPI HJÆLPE DIN HUND


Feber og infektioner

Akut inflammation

Direkte på hævelser, fibersprængninger

Ikke første gang lige inden udstilling, konkurrence eller anden præstation


Lokalt på hudproblemer


Cancer eller ikke-diagnostiserede knuder


Ved drægtighed


Der vil i ovenstående være tilfælde hvor en fysiurgisk hundeterapeut kan hjælpe efter at en dyrlæge har tilset hunden. Dette vil være et samarbejde mellem dyrlægen og hundeterapeuten.HVOR TIT SKAL EN HUND SÅ TJEKKES?


Det er meget forskelligt alt efter hund, alder og hvad man bruger hunden til. Nogle hunde har brug for at komme hver 3. måned, andre hvert halve år og nogle kun 1 gang om året. Hvis der bliver fundet noget på hunden, vil man typisk skulle se hunden flere gange i en periode, for at kunne komme problemerne til livs.


HVORDAN KAN MAN SÅ SE PÅ SN HUND OM DEN HAR ONDT?


Nogle gange kan det være tydelige tegn som at hunden f.eks. halter men andre gange kan det være svært at se på hunden om den har ondt. Noget som kan give tegn på at hunden har ondt, er en ændret adfærd. Plejer den at gøre noget som den ikke længere gør eller kan? Det kan eksempelvis være hoppe op i bilen/sofaen eller måske har sværere ved at rejse sig, når den har lagt ned.

Det er vigtigt at man tænker på at en hund der løber, når man har sluppet at den ikke nødvendigvis er smertefri, da en hund reagerer instinktivt og derved vil følge sine drifter. Smerterne og adfærden vil så igen komme retur når man er vendt hjem.